Manuál „Jak zorganizovat akci“ - Banket / raut

Uspořádat raut není obvykle nic těžkého. Každý již nejspíš někdy uspořádal větší či menší hostinu pro hosty. Uspořádat dobrý raut, a zejména dobrý banket, ale již tak jednoduché není. Víte jak na to?

Termín a místo pro raut a banket

Nejprve zvolte místo a termín konání banketu či rautu. Optejte se klidně potenciálních hostů na jejich časové možnosti a termín konání tomu přizpůsobte. Pořádáte jej ostatně pro ně, nikoliv pro sebe.

Místo zvolte dle snadné dosažitelnosti pro většinu z nich, kapacity a vhodného vybavení. Jistě je lepší pro raut zvolit místo, které k podobným akcím slouží, je na to vybavené a má i svůj personál, který se o jídlo a jeho podávání může postarat. Pokud nevíte, kde se po podobných místech podívat, zkuste nahlédnout do nabídky Pardubického kraje, případně do nabídky unikátních prostor.

Banket

Catering pro raut a banket

K rautu a banketu patří bohatý catering.

Banket

Banket je podřízen pevně daným pravidlům. S ohledem na občerstvení patří zpravidla k jedné z nejsložitějších a nejnáročnějších událostí. Jeho účel je často oslava nějaké významné události nebo hosta. Z toho důvodu jídlo podávejte vzorovým způsobem a slavnostní tabuli pořádejte u stolů sestavených do různých tvarů. O podávaných pokrmech a nápojích informujte jídelními lístky, na kterých by nemělo chybět ani jméno hostitele, účel hostiny a datum a místo konání. Jasně určete také zasedací pořádek a jmenovkami označte každé místo. Čestné místo v čele je vždy vyhrazeno nejvýznamnějšímu hostu. Pevným pravidlům podléhá také komunikace, přípitky, pořadí jídel i nápojů. Klasické menu se obvykle skládá z předkrmu, polévky, dvou masitých jídel s přílohou servírovaných po sobě (host si mezi nimi nevybírá), moučníků, sýrů, ovoce a kávy. Aperitiv se podává ještě před zasednutím ke stolu. S obsluhujícím personálem zásadně nehovoříme. Z hlediska pevně daného řádu může být komunikace s personálem dokonce vykládána jako kritika hostitele.

Raut

Raut je oproti tomu organizačně o mnoho snazší a pořádá se při obchodních nebo reklamních akcích. Při rautu není nutné, aby měl každý host své místo k sezení a k podávání občerstvení obvykle slouží švédské stoly. Někdy bývá přítomna i obsluha, která asistuje s podáváním jídla hostům. Konzumuje se většinou vestoje, což předpokládá snazší manipulaci s jídlem. Preferujte proto jídlo, které lze konzumovat bez příboru nebo jen s vidličkou.

Catering

Protože je zejména k banketu třeba velmi schopný a vyškolený personál, vyplatí o catering požádat některou ze specializovaných firem nebo si pronajmout místo, kde jsou toho schopni. Cateringová agentura může samozřejmé pomoci i při klasickém rautu, ušetří vám čas a starosti. Některé z nich můžete najít v tomto seznamu.